retailturkiye.com


Ana Sayfa | E-Dergi | Marka Rehberi | Yazarlarımız | Haberler | Basından | İş Arama | Hakkımızda | İletişim | Profiliniz Salı, 22 Mayıs 2012 
Altan Vural
Altan Vural

Nurdan Tümbek Tekeoğlu
Nurdan Tümbek Tekeoğlu

Birant Esinoğlu
Birant Esinoğlu

Servet Topaloğlu
Servet Topaloğlu

Şefik İşeri

 

Ataman Şirketler Grubu Danışmanı

 Toplam 35 yazısı bulunuyor. Tüm yazıları görmek için tıklayın. Tümü için ... (35)
İç ve dış piyasa ölçüsünde 2012 yılı ekonomik beklentileri (1) Yazdır E-posta
Yazarlar - Şefik İşeri
Pazartesi, 06 Şubat 2012 16:27

Avrupa pazarlarında satılan markalı ve pahalı ürünler yerine ciddi kalite farkı olmayan ithal ucuz ürünler tercih edilecektir. Bu fırsatı değerlendirecek yegane ülke ise AB gümrük birliği üyesi olan Türkiye olacaktır.

Dış piyasa: Çin ve Hindistan ekonomileri üreterek büyümeye, batı ülkelerinin yaptığı gönüllü know how transferini büyük bir mutlulukla almaya devam edeceklerdir.
ABD ise tüketerek global büyümeye katkı sağlamaya devam edecektir. Rusya ise AB nin enerji tedarikcisi olarak mevcut rolüne devam edecektir.
Rusya AB ülkelerinden alacaklarını tahsil ettiği sürece, Almanya’nın AB’nin patronluğunu pekiştirmesine ses çıkarmayacaktır. Global kriz gelecek yıl ortasına kadar AB ülkelerinde etkisini sürdürecektir.
AB’nin batan ülkelerinde alınan ekonomik önlemler nedeniyle tüketicilerin gelirleri azalacağından tüketim hacminde gerileme olacaktır.
Bu talep daralmasından AB ülkelerine ihracat yapan kuruluşlarımız satışlarının düşüşü nedeniyle olumsuz etkileneceklerdir.
Buna karşılık Kuzey Afrika ülkelerinde yani Arap baharının yaşandığı ülkelerde halkların gelirleri artacağından talep patlaması yaşanacak ve yeni pazarlar açılacaktır.
İhracat yapan kuruluşlarımız özellikle FMCG ürünlerinde AB ülkelerinde azalacak satışlarını Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine satışlarını artırarak kapatabileceklerdir.
Daha önce Avrupa ülkelerince değerlendirilen bu dış pazarlar kaliteli ürünleri ve uygun rekabetçi fiyatları nedeniyle Türk firmaları tarafından ele geçirilecek ve değerlendirilebilecektir.
USD’de yaşanan değer manuplasyonundan etkilenmemek için AB ülkeleri dışına yapılan ihracatlarda para birimi kullanımında USD yerine ilgili ülkenin ulusal para birimlerine yönelme olacaktır.
AB ülkelerinde alınan ekonomik önlemler gereği tüketicilerin gelirlerinde düşüş olacaktır. Bu gelir düşüşüne rağmen tüketicilerin mevcut tüketim alışkanlıklarını korumaları beklenmektedir.
Avrupa pazarlarında satılan markalı ve pahalı ürünler yerine ciddi kalite farkı olmayan ithal ucuz ürünler tercih edilecektir. Bu fırsatı değerlendirecek yegane ülke ise AB gümrük birliği üyesi olan Türkiye olacaktır.
Firmalarımızdan, bu fırsatı Avrupalı müşterilerine private label üretimi yapmak yerine kendi markaları ile bu pazarlara girerek değerlendirmeleri beklenmektedir.
Yakın gelecekte bu gelişmelerden sonra bu alanda başarılı olan firmalarımız çok değerli ve meşhur Avrupa menşeili markaları da satın alabilecektir. Avrupa ülkeleri ekonomik özgürlüklerini kaybettiklerinden Almanya tarafından sırasıyla teslim alınmaktadır.
Bu nedenle orta vadede Avro’nun dağılma olasılığı bulunmamaktadır. AB ülkelerinin yeniden yapılandırılması Almanya tarafından yürütülecektir.
Almanya AB ye üye her ülkeye orta ve uzun vadede bir daha krize yakalanmamaları için ne kadar harcayabileceklerini ve hangi alanlarda üretimde uzmanlaşacaklarını dikte ettirecektir. Yeniden yapılanmanın AB coğrafyası pazarlarında 3 ila 5 yıl süreceği tahmin edilmektedir.
Bu dönem Türkiye’ye üretim gücünün rekabetçi olduğu her pazarda söz sahibi önemli bir oyuncu olma fırsatı sunacaktır.
Türk üreticileri Avrupa pazarlarında etkin oyuncu ve bilinen markalara sahip olacaktır. Bu dönemde önemli Avrupa markaları da Türk girişimcileri tarafından satın alınacak ve Avrupa menşeili firmalarla Avrupa’da ortaklılarda kurulacaktır.

Yazarımızın bu yazısı Retail Türkiye Dergisi’nin Ocak 2012 - 35. sayısında yayınlanmıştır.



.
 

.

.

Ücretsiz E-Bülten Üyeliği
Ana Sayfa | E-Dergi | Marka Rehberi | Yazarlarımız | Haberler | Basından | İş Arama | Hakkımızda | İletişim | Profiliniz © retailturkiye.com