|
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bu yılın başından itibaren yürürlüğe giren Yeni Hal Kanunu ile süpermarket yasa tasarısı hazırlıklarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Hal Kanununda yer alan hal kayıt sistemini birkaç ay içerisinde devreye alacakları bilgisini veren Bakan Yazıcı, bu sayede vatandaşa ulaşamadan çöpe giden yaklaşık 16 milyar lira değerindeki meyve ve sebzenin tüketiciye uygun fiyatlarla ulaşacağını söyledi.
Türkiye'de yılda 26 milyon ton sebze, 16,6 milyon ton da meyve üretildiğini, bunun parasal değerinin 57 milyar TL olduğunu belirten Yazıcı, üretimin yüzde 5'inin ihraç edildiğini, yüzde 95'inin ise iç piyasaya verildiğini bildirdi. Yazıcı, şöyle devam etti:
Ürün çoğalacak fiyat düşecek
"Sevkiyat ve ambalajlama hataları yüzünden meyve ve sebzenin yüzde 25'i daha yolda bozuluyor, dolayısıyla çöpe atılıyor. Ambalajlamaya getireceğimiz yeni standartlar sayesinde artık meyve sebze yolda çürümeyecek, bozulmayacak. Bu ürünler ekonomiye kazandırılacak. Piyasaya yüzde 25 daha fazla ürün gireceği için fiyatlar ister istemez ucuzlayacak. Hem üretici hem tüketici kazanacak."
Zincirleme takip edeceğiz
Hayati Yazıcı, üretimin fazla olduğu bazı dönemlerde domates, soğan gibi ürün fazlasının fiyatı düşürmek amacıyla üreticiler ya da aracılar tarafından yakıldığı, denize döküldüğünün hatırlatılması üzerine, yeni düzenlemelerle artık buna izm verilmeyeceğini söyledi.
Ürünlerin ilk üretiminden son tüketiciye ulaşana kadarki dönemde zincirleme takip edileceğini belirten Yazıcı, bu sayede suni fiyat artışlarının da engelleneceğini ifade etti.
AVM'lerin hepsi taşınmayacak
Bakan Hayati Yazıcı, süpermarketlerle ilgili düzenleme konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Süpermarketler yasasıyla ilgili bugüne kadar çıkmış ve sonradan hazırlanmış tüm taslak metinlerini incelediklerini belirten Yazıcı, "Yeni bir düzenleme ihtiyacı olduğu kesin. Ancak yeni yasa çıktığında alışveriş merkezleri (AVM) ve süpermarketiler tümüyle şehir dışına çıkacak diye düşünülmesin. Ne yapılır, nasıl yapılır inceliyoruz" şeklinde konuştu.
|