Sosyal Medya Hesaplarımız

Genel Haberler

Türkiye, temel gıda ihracatçısı olma hedefini tutturabilir

Editör
Abone Ol:

Euler Hermes raporunda ekonomik büyümenin durgun olmasının cansız seyreden fiyat baskıları ve fazla kapasite ile birleşmesiyle en iyi senaryoda global ticaretin ılımlı seyredeceğini belirtti.

Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes, Global Ticaret: Mutfakta Ne Pişiyor? başlıklı ekonomik görünüm raporunda Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 12 ülkenin ihracatı canlandırmaya yönelik stratejilerini değerlendirdi. Euler Hermes raporda ekonomik büyümenin durgun olmasının cansız seyreden fiyat baskıları ve fazla kapasite ile birleşmesiyle en iyi senaryoda global ticaretin ılımlı seyredeceğini belirtti. 

Global ticaretteki yavaşlamanın uzamasının üç ana nedenini vurgulayan Euler Hermes Yönetim Kurulu Başkanı Wilfried Verstraete, “Öncelikle, kemer sıkma politikaları, büyümenin en önemli bileşenlerinden biri olan kamu harcamalarının global ölçekte azalmasına neden oldu. İkinci neden ise global ithalat ve ihracat hacimlerinin azalması ve bunun tedarik zincirlerini olumsuz etkilemesi sonucunda global büyümenin ve ticaretin yavaşlaması. Son ve en önemli neden de ticaretin genişlemesinin en önemli unsuru olan özel tüketim büyümesinin ılımlı seyretmesi. Tüm bunların sonucu olarak global GSYİH’nin arkasındaki itici güç artık global ticaret değil; bu kapsamda global ticaret artık yalnızca ülkelerin kendi yerel taleplerini ve ihracatı artırmayı sağlayan yol arkadaşı konumunda” şeklinde konuştu.

Global ticaret 2015’te yüzde 1,8 2016’da yüzde 4,5 büyüyecek
Euler Hermes, uluslararası ticaretin 2001-2008 yılları arasındaki yüzde 12’lik genişlemenin çok altında; 2015’te yüzde 1,8 2016’da ise yüzde 4,5 olacağını öngörüyor. Rapora göre, negatif fiyat baskıları 560 milyar dolara ulaşarak 2015 yılında nominal ticaretin önündeki engellerden biri olacak. Bununla birlikte bir “kısır döngü” oluşması riski de giderek artıyor: deflasyona bağlı baskılar artıyor ve faaliyet kârları öyle düşüyor ki tüketici fiyatlarının çok düşük olması sonucunda şirketler kârlılıklarını korumakta zorlanıyor.
Tüm bu saydıklarımız neticesinde ülkeler ihracatı canlandırmanın yollarını arıyor. Döviz savaşları olarak boy gösteren daha fazla korumacılık, gümrük kontrolleri ve diğer ticaret kısıtlayıcı ölçütler ise temel riskler arasında yer alıyor.
Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, “İhracatçıların, karlılık, korumacılık ve tahsilat riski olmak üzere ihracattaki üç büyük risk konusunda dikkatli olmaları gerekiyor. Uluslararası pazarlarda başarılı olmak için global fiyattaki rekabeti, ülkelere göre farklılık gösteren korumacılığı ve tahsilat riskini yönetebilmeleri gerekiyor” dedi.

Türkiye, 2023’e kadar ana gıda ihracatçılarından biri olmayı hedefliyor
Global Ticaret: Mutfakta Ne Pişiyor? raporuna göre ihracat yarışının kazananları 2015’te 221 milyar dolarlık ek ihracat ile Asya bölgesinden olacak. Kazananlar arasında Çin, ABD, Almanya, Japonya ve Güney Kore yer alacak. Emtia fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Brezilya ve Şili ile rekabetçilik konusunda geride kalan Portekiz ve Macaristan ise ihracat yarışını son sıralarda tamamlayan ülkeler olacak.

Raporda, ihracatı canlandırmaya yönelik stratejileri örnek gösterilen ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Son 10 yılda Türkiye’nin ihracatının global ihracattan daha hızlı bir şekilde büyüdüğü, bu başarının nedenlerinden birinin ülkenin başta Ortadoğu olmak üzere gelişme ihtimali yüksek olan pazarlara daha fazla yoğunlaşması olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin “Vizyon 2023” programında tarımsal gıda ihracatının 40 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiği yer alıyor ve ülkenin 2015-2016 döneminde gıda sektörünün kümülatif ihracat gelirinde 1,3 milyar dolarlık artış olacağı öngörülüyor.
Rapora göre, Türkiye’nin orta vadede Rusya’da pazar payını artırma potansiyeli de bulunuyor. 2009 yılından bu yana Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı gıda ihracatında yıllık yüzde 10 seviyesinde artış gerçekleşti. Ancak, Rusya’ya yapılan ihracatın 2014 yılında yüzde 15 seviyesinde azalması sebebiyle bu trend şimdilik yavaşlamış görünüyor.
Euler Hermes, gelecek dönemlerde et, narenciye ve süt ürünleri gibi ürünlerin, Rusya’nın gıdayla ilgili düzenlemelerine uymaları durumunda Türk şirketleri için fırsatlar barındırdığını vurguluyor.

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Genel Haberler

Kaya Üzen, ÇASİAD Başkanı oldu

Editör

Yazar:

Çanakkale Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (ÇASİAD), 16. Olağan genel kurulunda görev dönemi sona eren Başkan Semih Başaran’dan bayrağı Kale Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Kaya Üzen devraldı.

ÇASİAD olarak iş yaşamında entegrasyona büyük önem vereceklerinin altını çizen Üzen, “Rekabetçilikte bir alt lige düşmemek için eğitimlere, bilgilendirme faaliyetlerine ve iş yaşamına entegrasyona büyük önem vereceğiz. Yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm ajandamızdaki önceliklerimiz arasında yer alacak” dedi.

Devamını Oku

Genel Haberler

İş Gıda, Down sendromlulara istihdam sağlıyor

Editör

Yazar:

İş Gıda’nın; bağımsızlık, kapsayıcılık, çeşitlilik ve eşitlik değerleri ışığında Türkiye Down Sendromu Derneği iş birliği ile 2022 yılı sonunda KFC ile başlattığı Bi’ İşim Var projesi büyüyor. Bi’ İşim Var Projesi için düzenlenen etkinlik İş Gıda Grup CEO’su Feliks Boynuinceoğlu ev sahipliğinde, Türkiye Down Sendromu Derneği Başkanı Gün Bilgin ve Bi’ İşim Var projesi çalışanlarının katılımı ile 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nde gerçekleştirildi. Basın toplantısında Bi’ İşim Var projesinin, İş Gıda çatısı altında faaliyet gösteren iki diğer dünya markası Pizza Hut ve Krispy Kreme’i de kapsayacak şekilde genişletildiği duyuruldu.

Etkinlik kapsamında düzenlenen panelde TDSD Başkanı Gün Bilgin Down sendromlu gençlerin çalışmasının ayakları üzerinde durmasının kendileri, aileleri ve toplum için önemine değinirken; İş Gıda Grup CEO’su Feliks Boynuinceoğlu, Down sendromlu bireylerin toplumdaki vazgeçilmez yerlerine dair farkındalığı artırma hedefiyle 2022 yılından bu yana süren Bi’ İşim Var projesinin gelişim yolculuğunu, değişen yapısını, gelecek planlarını ve grup için anlamını aktardı.

Bi’ İşim Var projesinin grup için önemi ışığında 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nü kutlayarak sözlerine başlayan İş Gıda Grup CEO’su Feliks Boynuinceoğlu panel konuşmasında; “Arka planda çok fazla çalışma olsa da ilk olarak 2022 Eylül ayında İş Gıda çatısı altındaki markalarımızdan KFC ile başlayan Bi’ İşim Var projesinin arkasında İş Gıda’nın bağlı olduğu İş Holding’in öngörüsü yatıyor. İstanbul’da seçili KFC restoranlarında 2022 Eylül’ünde başlayan projemiz, bugün üç ayrı şehirde 16 Down sendromlu çalışana ulaştı. Bi’ İşim Var’ın başarısı sonucunda, restoranlarımızla uluslararası geçerliliği olan ve 2014’ten bu yana Avrupa Komisyonu tarafından fonlanan “Valueable” (Değerli Bir Ağ) unvanını almaya hak kazandık. Projenin global bir değer ile taçlanmış olmasından mutluluk duyduk.  150 ülkede faaliyet gösteren KFC markası tarafından da örnek gösterilen bir proje olmasıyla göğsümüzü kabartıyor” dedi.

İş Gıda ile iki yıldır süren iş birliğinin Down sendromlu bireylerin bağımsız yaşamları için çok kıymetli olduğunu belirten Türkiye Down Sendromu Derneği Başkanı Gün Bilgin paneldeki konuşmasında; “Down sendromlu bireylerin özgür, bütünleşik ve bağımsız yaşamlar kurabilmeleri için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Biz dernek olarak ailelerin yaşadığı “Benden sonra çocuğum ne olacak?” kaygısını ortadan kaldıracak projeler üretiyoruz. Avrupa Down Sendromu Federasyonu Başkan Yardımcılığı ile Avrupa’da Türkiye’yi temsil ediyor ve dünyada 133 ülkenin Down sendromu sivil toplum kuruluşlarıyla iletişim halinde, Down sendromu alanının gelişimine öncülük ediyoruz. En önemli çalışmalarımızdan İstihdam +1 programıyla ise gençlerimizin istihdam edilmesine olanak tanıyoruz. 2012 yılında Türkiye’de uygulamasını ilk başlatan kurum olarak 18 ilde 48 firmaya 170 Down sendromlu bireyin istihdam edilmesini sağladık. Bu bağlamda iş koçları yetiştirmek üzere geliştirdiğimiz eğitim programını yaygınlaştırıyoruz. İŞKUR, istihdam büroları, iş yerlerinin kendi bünyeleri gibi farklı alanlarda iş koçları yetiştirmek üzere iş birliklerimiz devam ediyor” dedi.

Devamını Oku

Genel Haberler

Karma Grup, 13. Gıda Mühendisliği Öğrenci Kongresi’ni destekliyor

Editör

Yazar:

17-18 Mayıs günlerinde, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nün ev sahipliğinde gerçekleşecek olan 13. Gıda Mühendisliği Öğrenci Kongresi, Karma Grup, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) ve Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) desteğiyle düzenleniyor. Sektör temsilcileri, akademisyenler ve geleceğin mühendisleri için bir araya gelme fırsatı sunacak olan etkinlik, gıda biliminin yenilikleri ve teknolojik gelişmeleri hakkında bilgi alışverişini teşvik ederek, katılımcılara faydalı çıktılar elde etme imkanı sağlayacak.

Kongrenin “Yaşam İçin Gıda” ana temasıyla yapılacağını belirten Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şebnem Tavman, “Bu kongre kapsamında genç mühendis adayları, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, akademisyenler ve sektör temsilcilerini bir araya getirerek gıdaya yönelik yeniliklerin, teknolojilerin ve genel olarak gıda biliminin konuşulması ve yararlı çıktıların elde edilmesini amaçlıyoruz. Kongremize gönderilen her bildiri, alanında uzman bilim insanları tarafından değerlendirilecek ve bu değerlendirme sonrasında uygun bulunanlar, sözlü veya poster bildiri olarak kongremizde sunulacak. Ülkemizin gıda ve beslenme politikalarına ışık tutacağına inandığımız kongremize ilk andan beri destek veren Karma Grup, TGDF ve SETBİR’e teşekkür ediyorum” dedi.

Karma Grup Satış Pazarlama Koordinatörü Sinem Bahçekapılı ise yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Karma Grup olarak sektör spesifik programlarda düzenleyici ve destek veren kurum olarak yer alıyoruz. Kongrelerin ve seminerlerin sektörel iletişime katkısını network ile sınırlandırmıyoruz. Süreklilik arz etmesi ve temasının işimize katkı sağlaması için çalışıyoruz. Gıda endüstrisi çalışanları olarak öğrenci kongrelerinde her birimiz daha fazla yer almalı ve mesleğimizin gelişimi için aday meslektaşlarımıza mentorluk sağlamalıyız. Gıda mühendislerinin toplum sağlığını direkt ilgilendiren bir meslek grubuna dahil olması nedeniyle, bilim ve bilimin önemi kamusal platformlarda da daha fazla konuşulmalı.”

Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER