|
İstanbul Bakkallar Odası başkanı İsmail Keskin büyük marketler yasası olarak anılan yasanın çıkmasının şart olduğunu ve gerekçelerini sıraladı.
“Kuralsız bir şekilde açılan AVM ’lerin piyasaya vermiş olduğu zararları gün geçtikçe büyük küçük ayrımı yapmadan herkesin yaşadığını görmekteyiz. Bu kuralsızlığı ve AVM ’lerin verecekleri zararı yıllar öncesinden görerek toplumun ilgili kesimlerini uyarmaya çalıştık.
Bugün gelinen noktada artık kendi kendilerine bile zarar verdiklerini kendileri de ifade etmeye başladılar. Bu durum aynı zamanda bizim bu konudaki görüşlerimizi de destekler. Halen bu konuda bir yasanın ve kuralların olmaması önü alınamayacak sorunlara yol açacaktır.
Çeşitli çevrelerden yapılan araştırmalara göre esnafın yaşamasının tüketici açısından zorunluluğu görülmüştür. Esnaf alışveriş çılgınlığını yaşatacak ve destekleyecek bir ekonomi modelini desteklemez.
Büyük marketlerin ve AVM’lerin istihdama katkı sağladığı iddiası da geçtiğimiz günlerde okul öğrencilerinin yapmış olduğu küçük çaptaki bir anketle anlaşılmış oldu. Öğrencilerin iki büyük alışveriş merkezinde yaptıkları ankete göre AVM çalışanlarının yüzde 79’unun sosyal güvencesi olmadığını ve sadece yüzde 13’ ünün SSK’lı, yüzde 6’sının da BAĞKUR’lu olduğunu göstermiştir. Ayrıca yüzde 86’sının hafta sonu izin kullanamadığı ankette tespit edilen diğer bir konu. Sosyal yaşama katkı sağlamak amacıyla kurulan AVM’lerin çalışanlarına uyguladığı sosyal adaletsizlik değilse nedir?
Bu sorun esnafı etkilediği kadar çalışanı, tüketiciyi ve üreticimizi de etkileyen bir sorundur. Üreticiye fiyat açısından çeşitli adlar altında uygulanan baskı yıllardır devam etmektedir. Ayrıca ithal ürünlerde sınırlamanın olmaması da üreticimizi ayrıca tedirgin etmektedir. Yerli üretime verilen zarar küçümsenecek oranda değildir.
Piyasada yabancı sermayeye karşı olmadığımızı defalarca izah ettik. Büyük alışveriş merkezlerine, AVM’lere karşı olmadığımızı da. Her geçen gün sorun büyümektedir. Kuralların olmasına ihtiyaç duyulan bu sektör kendi kendine bile zarar verecek seviyelere geldiyse küçük esnafa verdiği zararları siz düşünün.”
|