|
Güney Afrika’nın kendine özel coğrafi ve sosyo-ekonomik dengeleri var. Ülkemizin geneline tek bir kampanya uygulayabilirken, Güney Afrika’da bölgeler için özel çalıştırılmış kampanyaların geçerli olduğunu görüyoruz.
3-5 Ekim 2011 tarihlerinde Başbakanımız, Ekonomi Bakanımız ve kalabalık bir işadamları heyetiyle Güney Afrika Cumhuriyeti’ne resmi ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret ile ilgili yapılan bilgilendirmede, bahsedildiği üzere, Sahra Altı Afrika’nın en büyük pazarı ve Sahra Altı Afrika ülkelerine giriş için en uygun basamak olan Güney Afrika Cumhuriyeti, enerji ve ulaşım projeleri başta olmak üzere 2011-2014 yılları arasında 121 milyar dolar altyapı yatırımı yapmayı planlamakta olup perakende sektörü cirosunun 2011 yılında 76,13 milyar dolar’dan 2015’de 114,19 milyar dolara yükseleceği tahmin edilmektedir.
Bu vesiyle Mart 2010 tarihli yazımdaki, Güney Afrika perakende pazarıyla ilgili bazı notları paylaşmak isterim.
Güney Afrika, perakende sektörünün 2010’da tahmin edilen 68,4 bn Usd’lik cirosunun 2014 için öngörülen büyüme oranı %47. Ekonomik büyüme, işsizliğin azalması, artan şehirleşme ve zenginleşen orta sınıf büyümenin arkasındaki temel faktörler. Modern kanal-zincir satış diye adlandırdığımız satış kanallarında Avrupa veya Afrika kökenli büyük markalar ile karşılaşıyoruz. Hemen hepsinin müşteri hizmetleri, sadakat kampanyaları ve sosyal sorumluluk projeleri var.
Pickn Pay:
1967’de kurulmuş süpermarket zinciri, Güney Afrika’nın yanı sıra, Bostwana, Mozambik, Zambia, Namibya’da da bulunuyor. 3 farklı konseptte toplam 775 mağazası bulmakta.
Woolworths:
Gıda ve gıda dışı bölümleri olan İngiliz markası. İngiltere operasyonu ciddi zarar edip kapanma noktasına gelmiş ama Güney Afrika’da sevilen bir marka. Güney Afrika’da 1931’den beri faaliyet gösteriyor. Çin’de yaptırdıkları tekstil ürünleri kaliteli ama uygun fiyatlı olduğu için çok tercih ediliyormuş.
Game:
Afrika kıtasında 11 ülkede 90 mağazası bulunan indirim marketi. 1970’de kurulmuş. En uygun fiyat, iade garantisi taahhüt ediyorlar.
Clicks:
1968’de kurulmuş, ülkede 255 mağazası olan kozmetik market zinciri. Güney Afrika regülasyonlarına uygun olarak “tezgah üstü” eczane ürünleri de satılıyor. Ülkemizdeki benzer formatlı yerlere göre oldukça büyük metrekarelerde.
Güney Afrika’nın kendine özel coğrafi ve sosyo-ekonomik dengeleri var. Ülkemizin geneline tek bir kampanya uygulayabilirken, Güney Afrika’da bölgeler için özel çalıştırılmış kampanyaların geçerli olduğunu görüyoruz. Etnik yapı, ülkede konuşalan diller en büyük etkenlerden kuşkusuz. Geleneksel kanal olarak adlandırabileceğimiz “Township”lerdeki satış noktaları ise bizim bakkal amcalarımızdan çok farklı bir profil.
Yazarımızın bu yazısı Retail Türkiye Dergisi’nin Eylül 2011 - 31. sayısında yayınlanmıştır.
|