|
Dergimizin bu sayısında Eylül ayında dünya perakendeciliğinde yaşanan gelişmeleri okuyacaksınız.
Perakende satışlar %0.2 arttı
Avro Bölgesi’nde ve Avrupa Birliği’nde (AB), temmuz ayında perakende satışlar yüzde 0,2 oranında yükseldi. Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat’ın açıklamasına göre, 17 üyeli Avro Bölgesi ve 27 üyeli AB’de temmuz ayında perakende satışlar haziran ayına göre yüzde 0,2 oranında arttı. Haziran ayında Avro Bölgesi’nde perakende satışlar yüzde 0,7 ve AB’de yüzde 0,5 artmıştı. Perakende satışlar Temmuz 2010 ile karşılaştırıldığında bu yıl temmuz ayında Avro Bölgesi’nde ve AB’de yüzde 0,2 geriledi.
İngilizler etiketleri anlaşılır hale getirmeye çalışıyor
Her yıl milyonlarca sterlinlik yiyeceğin çöpe atıldığı İngiltere’de, hükümet gıda ürünlerinin üzerindeki etiketleri daha kolay anlaşılır hale getirmeye çalışıyor.
İngiltere’de hükümet ziyanı önlemek ve alıcıların tasarruf etmesini sağlamak amacıyla üreticilere marketlerde satılan gıdalar üzerindeki son satış tarihini kaldırmalarını önerdi.
İngiltere’de satılan ürünler üzerinde halen, son kullanım tarihi yanı sıra, son satış tarihi ve raf ömrünün sona ereceği tarih gibi ayrı ayrı ibareler bulunuyor.
Bu ibarelerin kafa karıştırması yüzünden evlerde yenilebilir durumda olduğu halde çöpe atılan yiyeceklerin değeri milyonlarca sterlini buluyor.
İngiltere’de her yıl yaklaşık 12 milyar sterlinlik yiyecek çöpe atılıyor.
Çevre Bakanı Caroline Spelman’a göre, bunun 750 milyon sterlinlik bölümünden gıda etiketlerinin kafa karıştırması sorumlu.
Spelman, “Etiketlerin kafaları karıştırmasına son vermek ve yiyeceklerin güvenle yenebileceği tarihlerin açıkça belli olmasını sağlamak istiyoruz” diyor.
Çevre Bakanı, BBC radyosuna yaptığı açıklamada, paketlerin üzerinde bazen raf ömrüne dair tarihler yer aldığını, oysa bunun tüketiciyle değil, malların depolanması ile ilgili olduğuna dikkat çekti.
İngiliz Gıda Standartları Kurumu da bu yeni yaklaşımı destekledi.
Kurumun başkanı Liz Redmond, “Biz zaten her zaman, en önemli olan ibarenin son kullanma tarihi olduğunu söylüyoruz” diye konuştu.
İngiliz Tüketiciler Birliği ise, tüketicileri etiketler konusunda eğitmenin daha yerinde bir yaklaşım olduğu görüşünde.
İngilizler Hint şaraplarını sevdi
İngiliz süpermarketler zinciri Waitrose, 2 Hint şarap markasını satmaya başladıklarından bu yana satışların ciddi oranda arttırmayı başarmış. Diğer şarap üreticisi ülkelerden örneğin Hırvatistan ve Fas’a kıyasla Waitrose dünyanın en büyük şarap zincirini oluşturmuş durumda ve bu da Hint şarabını marketteki egzotik içecekler arasında yerini almış. Ritu Viognier 2010 ve Zampa Syrah 2008 müşterilerine ilk olarak Avrupa süpermarketlerine şarap sağlıyor.
Bu iki şarap, hem kırmızısı hem de beyazı Batı Hindistan’ın Maharashtra bölgesindeki geleneksel üzümlerden elde ediliyor. Ritu Viognier bu tarifi, aromalı beyaz şarabındaki beyaz çiçekler, şeftali ve taze kayısı meyvelerinin aromasına baharatın müthiş birleşimi ile elde ediliyor. Baramati’deki şarap fabrikalarında üretiliyor. Waitrose Şarap Satınalma Müdürü Matt Smith, Hindistan’ın yakın zamanda şarap merkezi olacağını söylüyor.
Tesco, Japonya’dan çıkıyor
Tesco, Japonya mağazalarını satışa çıkardığını açıkladı. Japonya Tesco’nun en küçük uluslararası perakende yatırımıydı. Perakendeci, Japonya’daki ilk yatırımına 8 yıl önce başlamıştı. Tesco CEO’su Philip Clarke, “Bizler Japonya’da yeterli düzeyde detaycı bir iş yapamadığımızı zaten biliyorduk. Ayrıca birçok büyük ve ulusal Japon perakendeciyle de rekabet halindeydik. Bu değişim ve gelişim, 2010 yılında küçük oranda azalmıştı” dedi.
IGD Araştırma Müdürü Gavin Rothwel, “Tesco, 2003 yılından beri Japonya’daydı ve market ekonomisinde perakendeciler arasında daha meydan okuyucu ve ayırt edici bir dönem yaşanmasına neden olmuştur. Asya kıtası, Tesco için büyük önem taşımaktadır. Tesco’da Japonya’da küçük ölçekli marketlerle rekabet ediyordu. Hindistan’da ise daha güçlü durumdayız. Japonya’daki satışlardaki büyüme ile birlikte bu genişleyen market ekonomisi de zorda olsa tutuculuğu anımsatır. Tesco’nun Japonya’da birçok güçlü rakipleri vardı. Mağazalar genelde şehir merkezine yakın veya içinde ve ihtiyaç merkezlerinde bulunuyordu” dedi.
Yeni CEO Philip Clarke, bu değişimin sonucu Tesco’nun yeniden yapılandırılmasında büyük önek taşıyacağını dile getirdi. Rothwell’e göre bu değişimin Tesco’nun kaynaklarının daha güçlü olarak genişleyeceğini ve Asya’ya oranla alternatiflerin genişleyeceğini ifade ediyor.
2010 yılında Tesco’nun Asya’daki işleri yüzde 20 oranında artmış. Tesco için, Çin ve Güney Kore’de Asya’da büyük işler yaptığı ülkelerden ikisi.
Sainsbury müşterilerine ipad’li alışveriş arabaları sunuyor
İngiliz market zinciri Sainsbury, yeni ürettiği alışveriş arabalarıyla alışverişçilerinin ipad’larıyla Londra’daki Cromwell mağazasında kullanmalarına imkan sağlıyor. İnternet sağlayıcı sky, geliştirdiği yeni arabalara Sky internet servisini, ipad kullanıcılarının oyun oynamasına ve haberleri takip etmesine olanak sağlıyor.
Setwo, Sky için bu arabaları tasarlamıştı. Setwo Tasarım’dan Ian Burgess, “Yeni bir bütçe yaratmaya çalışmak henüz pratik olmamasına rağmen yaratıcı olmayı sağlıyor ama bunu da alışveriş arabalarıyla başaracağımıza inanıyorum. Bu alışveriş arabaları, eski geleneksel olanlardan daha hızlı olacak. Bu yeni arabalara ipad konulabilecek. Geliştirilen sistemle eğer müşteri ipadi ile ilgilenirken önüne başka bir araba çıkarsa onu sesle uyaracak. Bu güneş enerjili sistem ipad’in şarj edilmesini sağlayacak. Eğer bu edeme sürecinde başarılı olunursa, Sainsbury tüm İngiltere’deki mağazalarında bu sistemi uygulayacak” dedi.
Carrefour, Brezilya ve Çin’den çıkmıyor
Carrefour, Brezilya mağazalarını henüz satmayı planlamıyor, buna rağmen şirketin CEO’su Lars Oloffsson, diğer perakendeciler ile ortaklık yapmayı planlıyor. Oloffson, bunun Güney Amerikalı marketlerin yararına olacağını söylüyor. Carrefour’un geleceği Brezilyalı Grupa Pao ile geçen ay yaptığı işlere bağlı olduğu vurgulanıyor.
Olofsson,”Brezilya’daki Carrefour satılık değildir. Ben şimdilik Walmart hakkında konuşmak istemiyorum. Eğer bir kimse bizlerle ortaklık yapmak isterse Carrefour daha da güçlenecektir. Ben bu sonuçları göze almaya hazırım. Ben, Carrefour’u Brezilya’da güçlendirecek olan herşeye açığım. Buradaki işleri genişletip büyütmek için bir partnere de esasen ihtiyaç yok” dedi.
China Business News’in haberine göre, Carrefour yetkilileri, Çin pazarından çıkmak gibi bir planlarının olmadığını söyledi.
Carrefour Çin Halkla İlişkiler Müdürü Liao Yan, spekülasyonların asılsız olduğunu söyledi ve Evening News gazetesi ile bir röportaj sırasında yorum yapmaktan kaçındı. 2007 yılında, Carrefour’un Fransa dışındaki açılımları, özellikle Asya’da, hızlandırılmıştı. Çin’de 22 yeni hipermarket açmış ve mağaza açılışları için bir yıllık dönemde rekor kırmıştı. 2008 yılına kadar, satış rakamları açısından, önde gelen yabancı perakendeciydi.
Carrefour, Çin pazarında en büyük perakendecilerinden biri olarak kalmak istediğini ifade ediyor.
|