retailturkiye.com




Ana Sayfa | E-Dergi | Firma Rehberi | Yazarlarımız | Haberler | Basından | Hakkımızda | İletişim | Profiliniz Perşembe, 09 Eylül 2010 
“İmkansız Periler” için pamuk eller cebe! Yazdır E-posta
Yazarlar - Cengiz Çambel
Cuma, 20 Kasım 2009 11:01
“İmkansız Periler” kitabının Muş’ta 80 kızı okullu yapması amacıyla Metro Group tarafından 23-25 Ekim tarihleri arasında Muş Alparslan Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’na düzenlenen organizasyona katıldım. İyi ki de projeye emek verenlerle birlikte oraya gitmişim. Muş, Türkiye’nin 81 ilinin içinde en fakir 80. ilçesi. Milli gelir 578 dolar. Türkiye’nin ayrıca bedensel engellilerin en fazla bulunduğu şehir. Zira akraba evlilikleri had safhada.
METRO Group Türkiye Temsilciliği Ofisi çalışanlarının kaleme aldığı “İmkansız Periler” kitabı 80 kızın okullu olmasını sağladı. 3 yıl boyunca oradaki kız çocukları okuyabilecekler. Ama ya sonra! Bu desteğin durmaması gerekiyor. Metro Group, bu projeyi yurt dışına da taşıdı. Kitabı İngilizce basarak Avrupa’daki kitapevlerine gönderdi. Bu kitabın hazırlanmasına büyük katkı sağlayan Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu ile Metro Group çalışanlarını bir kere daha kutlamak istiyorum.
Bu çocukların daha uzun yıllar okumaları için burada bizlerle birlikte herkese büyük görev düşüyor. Haydi pamuk eller cebe. D&R başta olmak üzere birçok kitapevlerinde bu kitaplar satılıyor. Gelirin yarısı bu gözlerinden umut fışkıran, okuma azimli çocuklara gidiyor.
Bu amaç doğrultusunda okula gittiğimizde çocukların mutluluğunu görmek, hepimizi neşelendirdi. Hepsinde büyük hedefler vardı. Kimi doktor, kimi mühendis, kimi de eczacı olmak istiyordu. Bizi gören bazı öğrencilerde gazeteci olmaya karar verdiklerini söylediler. Geziye katılanlar, bu dünya tatlısı çocuklarla sarmaş dolaş oldular, fotoğraf çektirdiler.
Muş Valisi Erdoğan Bektaş, İstanbul Üsküdar Kaymakamlığı yaparken Muş’a Vali olarak atanmış. Elinden gelen tüm çabayı sarfediyor. Yeter ki çocuklar okusun, cahil kalıp erken yaşta evlendirilmesinler. Bektaş, bizlere Çin atasözünü hatırlattı. “Muşlulara balık vermeyin, onlara balık tutmasını öğretin” diyor. Köy köy dolaşıp kız çocuklarını Muş merkeze getirip yurda yerleştiriyor, sonra da okutuyor.
Muş’a yatırım yapılsın diye de can siperane çalışıyor. Tarım ve hayvancılığın gelişmesi için uğraşıyor.
4 yıl önce kız çocuklarının yüzde 66’sı okurken şimdi bu oran yüzde 92’ye çıkmış. Vali, bu yıl hedefi yüzde 95’e kadar yükseltmiş. fiehirde kız öğrenci yurtları kurmuş.
Toplantı sonucu Vali Bektaş ile Nurdan Tümbek Tekeoğlu, karşılıklı fikir alışverişlerinde bulundular. Metro Group olarak nasıl birlikte iş yapabilirizin cevabını aradılar.
Sonuç olarak, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı merhume Prof. Dr. Türkan Saylan’ın vasiyetiyle tek bir kitaptan elde edilen gelirle 80 kız çocuğu okullu oldu.
Nur içinde yat Türkan hoca. Bu vasiyeti yerine getiren, katkı sağlayan herkese teşekkürler.

Yazarımızın bu yazısı Retail Türkiye Dergisi’nin Kasım 2009 - 9. sayısında yayınlanmıştır.
 
En Çok Okunan Haberler
Ücretsiz E-Bülten Üyeliği
Firma Rehberi

Ana Sayfa | E-Dergi | Firma Rehberi | Yazarlarımız | Haberler | Basından | Hakkımızda | İletişim | Profiliniz © retailturkiye.com