|
Bakan Ergün, perakende sektörünü çok yakından takip ediyor. Sektörün sorunlarını çok iyi biliyor. Tedarikçi firmalarla her fırsatta sohbet ediyor. Seçim zamanı olmasına rağmen sektör toplantılarına katılmayı ihmal etmiyor. Yeni dönemde de Ak Parti’nin seçimi kazanması durumunda aynı koltuğa oturacağa benzer.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Teda Global’ın Çırağan Oteli’nde düzenlediği basın toplantısında sohbet etme fırsatı yakadım. Teda Global’la ilgili detaylı haberi zaten dergimizde okuyacaksınız.
Bakan Ergün, perakende sektörünü çok yakından takip ediyor. Sektörün sorunlarını çok iyi biliyor. Tedarikçi firmalarla her fırsatta sohbet ediyor. Seçim zamanı olmasına rağmen sektör toplantılarına katılmayı ihmal etmiyor. Yeni dönemde de AK Parti’nin seçimi kazanması durumunda aynı koltuğa oturacağa benzer.
Ergün, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz’la konuşurken aralarına katılarak konuşmalara kulak misafiri, sohbete dahil oldum. Palandöken ile dostluğumuz bundan 20 yıl önceye dayanıyor. Türkiye’deki çeşitli illerde perakende toplantıları düzenlemiş, Palandöken’i de Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı olarak kürsüde ağırlamıştık. Eski 2 dost olarak toplantı öncesi ve sonrası hasret giderdik. Palandöken, Bakan Ergün’e Retail Türkiye Dergisi Editörü Cengiz Çambel’in perakende sektörüne çok emek verdiğini ve uzun yıllar birlikte karış karış Anadolu’yu gezerek sorunları gündeme taşıdığını dile getirdi.
Bizde Nisan 2011 sayımızda Bakan’ın YZB 2011’de yaptığı konuşmasını dergimizde yayınlamış, “Bakan Ergün’den yerellere alkış, tedarikçilere zeytin dalı” haberini kendisine uzatarak görüşlerini almak istedik. Ergün, dergimizi titizlikle inceleyerek, “Sektöre verdiğiniz destek için öncelikle teşekkür ediyorum. Esnaf ve yerel perakendecilerle birlikte tedarikçilerinde desteklenmesi gerekiyor. Anadolu seyahatlarimde tedarikçilerin büyük zincirlere yeni mağaza açılış bedeli, gondol, raf parası gibi bedellerle nasıl ezildiklerini duyuyorum. Amacımız bu sorunların üstesinden gelmek. 2012 yılında yeni hükümetle birlikte perakende yasasını artık Meclis’ten geçireceğiz. Bu sorunlar karşısında tedarikçiler ezilmeyecek. Yasada hipermarketlerin ve AVM’lerin şehir dışına taşınması gibi konular olmayacak. Daha önemli konular yasada yer alacak” dedi.
Ergün’e yasa tasarısının Meclis’ten çıkmamasına neden olarak güçlü yabancı zincirlerin lobiciliğinden mi kaynaklanıyor? dediğimde ise, “Böyle bir şey tabiiki söz konusu olamaz. Dünyada sektörde hangi yasalar varsa bizde de olacak. Fransa ne uyguluyorsa Türkiye’de de aynısı uygulanacak. Tabii bu da onların işlerine gelmeyecek” dedi.
Bakan Ergün, küçük esnaf ve tedarikçileri korumak için kolları sıvamış. Bu işinde üstesinden geleceğe benzer. Üstelik CHP ve MHP’de buna destek veriyor.
Bakkalın ve küçük esnafın yaşaması için birileri mutlaka birşeyler yapmalı. Trabzon, Bursa ve İnegöl Bakkallar Odası, bu konuda başarılı çalışmalar yapıyor. Teda Global’ın neler yapacağını ise zamanla göreceğiz.
Taner Karamollaoğlu, bu uygulamaları iyi analiz ettiklerini söylüyor.
22 yıl önce sektörel yayıncılığa ilk başladığımızda 245 bin adet bakkal esnafı varken bugün Nielsen verilerine göre bu sayı 109 bine inmiş durumda.
Bakkaların yaşaması için mutlaka aceleci olmamız gerekiyor.
Yazarımızın bu yazısı Retail Türkiye Dergisi’nin Mayıs 2011 - 27. sayısında yayınlanmıştır.
|