retailturkiye.com


Ana Sayfa | E-Dergi | Marka Rehberi | Yazarlarımız | Haberler | Basından | İş Arama | Hakkımızda | İletişim | Profiliniz Salı, 07 Şubat 2012 
Avi Alkaş


Jones Lang Lasalle
Türkiye Başkanı
avi.alkas@eu.jll.com

 Toplam 11 yazısı bulunuyor. Tüm yazıları görmek için tıklayın. Tümü için ... (11)
Fiyat duyarlılığı artan tüketicinin outletlere ilgisi çoğalıyor Yazdır E-posta
Yazarlar - Avi Alkaş
Cuma, 21 Ağustos 2009 10:05

Tamamlanacak projelerle birlikte İstanbul, Ankara piyasasını geçerek bin kişi başına düşen 265 metrekarelik kiralanabilir alanla Türkiye’nin en yoğun piyasası olarak konumlanacak. Ancak İstanbul’un perakende kapasitesinin, diğer şehirlere göre çok daha yüksek olduğunu unutmamak gerek.

Jones Lang Laselle tarafından hazırlanan ‘Perakende Piyasalarına Bakış Temmuz 2009’ raporuna göre; Ocak-Temmuz döneminde açılan toplam 179 bin 300 metrekareye sahip sekiz alışveriş merkeziyle birlikte, 2009 Temmuz sonu itibariyle Türkiye genelindeki alışveriş merkezi sayısı 218’e ulaştı.

Raporda; Türkiye alışveriş merkezi piyasasındaki mevcut toplam kiralanabilir alanın 2009 Temmuz ayı sonunda 5 milyon 30 bin metrekareye ulaştığı, inşaat halindeki projelerin toplam kiralanabilir alanı ise 3 milyon 500 bin metrekare olarak hesaplandığı belirtiliyor. Yatırımcı algısının pozitif yönde gelişmesinin bir sonucu olarak inşaat faaliyetlerinin yılın ikinci çeyreğinden itibaren canlanmaya başladığı, ancak buna rağmen bazı projelerin 2010 yılı sonrasına ertelenmesinin muhtemel olduğu görülüyor.

2011 yılı sonunda ülke genelindeki alışveriş merkezi sayısının 314’e ulaşması bekleniyor.

Toplam perakende piyasasının yüzde 38’ini elinde bulunduran İstanbul, 2009 Temmuz ayı itibariyle 1.91 milyon metrekarelik kiralanabilir alanıyla Türkiye’nin en büyük perakende pazarı olarak yerini korudu. 2011 yılı sonunda bu rakamın 3 milyon 600 bin metrekareye ulaşması bekleniyor.

‘Perakende Piyasalarına Bakış Temmuz 2009’ raporuna göre; halen inşaatı devam etmekte olan 43 alışveriş merkezinin hizmete girmesiyle birlikte 2011 yılı sonunda İstanbul’daki mevcut alışveriş merkezi sayısı 117’e yükselecek. Alışveriş merkezlerinin gelişiminin Anadolu’da yavaşlayarak da olsa devam ettiğini belirtilen rapora göre; 2011 sonunda sayının 197’ye ulaşması ve böylece 2011 yılı sonunda ülke genelindeki alışveriş merkezi sayısının 314’e ulaşması bekleniyor.

Raporda 2009 yılındaki ekonomik daralma dolayısıyla, toplam kiralanabilir alandaki büyümenin 2008 yılının ikinci yarısından itibaren bir yavaşlama gösterdiği, İstanbul’da Ocak-Temmuz 2008 döneminde gerçekleşen 135 bin metrekarelik bir büyümeye karşın, bu yılın aynı döneminde sadece 70 bin metrekarelik artış kaydedildiğini görüyoruz. Anadolu’da ise 2008 Ocak-Temmuz döneminde gerçekleşen yüzde 15,8’lik büyümeye karşın, bu sene aynı dönemde yüzde 3,6’lık artış gerçekleşti.

İstanbul perakende yoğunluğu açısından Ankara’yı geçecek.

‘Perakende Piyasalarına Bakış Temmuz 2009’ raporuna göre; Ankara bin kişi başına düşen 176 metrekarelik kiralanabilir alanıyla, en yoğun perakende pazarı olarak yerini koruyor. Ankara’yı 151 metrekare ile İstanbul ve 122 metrekare ile de Denizli takip ediyor.

Tamamlanacak projelerle birlikte İstanbul, Ankara piyasasını geçerek bin kişi başına düşen 265 metrekarelik kiralanabilir alanla Türkiye’nin en yoğun piyasası olarak konumlanacak. Ancak İstanbul’un perakende kapasitesinin, diğer şehirlere göre çok daha yüksek olduğunu unutmamak gerek.

Raporda outlet merkezlerinin sektör içindeki payının arttığını, ağır ekonomik koşullar altında iyi bir performans sergileyemeyen alışveriş merkezlerinin outlet merkezlerine dönüşmesiyle birlikte, outlet merkezlerinin 2007 sonunda yüzde 11 olan pazar payının 2009 Temmuz ayı itibariyle yüzde 15.3’e yükseldiğini gözlemliyoruz. Ayrıca 2007 yılı sonunda pazar payı yüzde 21,5 olan ‘üst bölgesel’ alışveriş merkezlerinin, 2009 Temmuz ayı itibariyle yüzde yüzde 18,2’e gerilediği de belirtiliyor.

Günümüz piyasa koşullarında fiyat duyarlılığı artan tüketicinin outletlere ilgisinin arttığını ve bu durumun perakende piyasasına yansımalarını görmeye devam edeceğiz.

Yazarımızın bu yazısı Retail Türkiye Dergisi’nin Ağustos 2009 - 6. sayısında yayınlanmıştır.



.
 


Ücretsiz E-Bülten Üyeliği
Firma Rehberi

Ücretli Site Üyeliği
Ana Sayfa | E-Dergi | Marka Rehberi | Yazarlarımız | Haberler | Basından | İş Arama | Hakkımızda | İletişim | Profiliniz © retailturkiye.com